Luo köyhän niinkuin rikkahan…

Mitä ovat köyhyys ja rikkaus?
Siitä ollaan niin montaa mieltä, että kädenvääntö asiasta lienee jokseenkin turhaa. Meiltä puuttuu absoluuttinen vertailupiste, jota käyttäen tulos kallistuu puolelle tai toiselle.
Vaiherikkaan elämäni varrella olen tavannut useita henkilöitä, joita julkisuudessa luonnehditaan upporikkaiksi. Jos sellaisen rikkauden hedelmäksi katsotaan onnellisuus, niin monet heistä eivät tunnista itseään lainkaan rikkaiksi. Päinvastoin. Monet huolet ovat köyhdyttäneet elämää päivin ja usein öisinkin. Vuodesta toiseen. Vastaavasti olen kohdannut paljon ulkonaisessa puutteessa eläviä ihmisiä. Kuitenkin monet heistä elävät sisäisesti niin yltäkylläistä elämää, että olen tuntenut itseni heidän seurassaan keppikerjäläiseksi.
Kuka oli köyhempi kuin Jeesus? Maailmaan syntyessään häntä tervehti tallin karjantuoksuinen ilma. Kulkiessaan vieraana ja muukalaisena hän huokaisi: ”Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole, mihin päänsä kallistaisi.” (Lk.9:58)
Yhden ainoan kerran Raamattu kertoo Jeesuksen käsitelleen rahaa. Tuota maagista maksuvälinettä, joka käteen puristettuna uhkaa vallata sydämen. Siitä kukkaron haltija Juudas Iskariot antaa karmivan esimerkin.
Ja köyhyyden sinetöi Jeesuksen kuolema. Hänen kuolinvuoteenaan toimi roomalaisten sotilaiden pystyttämä karkea risti. Lainahaudasta hän sai viimeisen leposijansa.
Aikamme ihminen haluaa tänäkin vuonna rakentaa itselleen mukavalta maistuvan joulun. Siinä pysähdytään itse joulun Herrankin luokse muutaman joululaulun verran. Tyystin vieraaksi jää se rikkauden salaisuus, mikä kätkeytyy Jeesuksen köyhyyden taakse. ” Tehän tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon: vaikka hän oli rikas, hän tuli teidän tähtenne köyhäksi, että te rikastuisitte hänen köyhyydestään.
(2.Kor.8:9).
Jeesus tulikin siis köyhien Herraksi! Katoamattomaksi rikkaudeksi. Sinullekin. Hän on tullut rikkaudeksi niille maailman miljoonille ihmisille, joiden ulkoista elämää hallitsee puute ja epäoikeudenmukaisuus. Mutta Jeesus etsii myös heitä, jotka turmelevan rikkauden köyhdyttäminä ovat ajautuneet sisäiseen vararikkoon.
Jeesus syntyi, kuoli ja nousi kuolleista kääntääkseen ylösalaisin kaikki maiset arvot.
Hänen rikkautensa rinnalla menettää merkityksensä kaikki se, millä olemme tottuneet varallisuutta mittaamaan. Mikä ihmeellinen arvojärjestys! Pankkitilit, sijoitukset, maaomaisuudet, arvoasemat tai kuuluisat sukujuuret kuihtuvat Kristuksen kirkkauden edessä. Hän nostaa ihmisarvomme köyhyydestämme.
”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.”(Mt.10:8) Tästä Jeesuksen antamasta lahjasta juontaa juurensa tapamme jakaa lahjoja jouluna. Ennen muuta se tarkoittaa sitä, että pyrimme omalla antamisellamme auttamaan toisia heidän todellisissa tarpeissaan. Sillä ei ole mitään tekemistä sen rihkamakarusellin kanssa, joka joulu joululta pyrkii imuroimaan kukkaromme tyhjäksi.
Pieni pakolaistyttö antoi vinkin: ”Hymykin on tarpeeksi!”
Rikasta joulua Jeesuksen seurassa teille kaikille!


Kommentointi on estetty.