Kansa vastaan kansa

Tupakantumppi väärässä paikassa voi aiheuttaa mittaamatonta vahinkoa. Kysy vaikka australialaisilta. Usein katastrofit laitetaan luonnonvoimien oikkujen piikkiin, vaikka todellinen syyllinen löytyisi ihmisten laatimista osoiteluetteloista.

Olisitko vielä vuodenvaihteessa uskonut, että kiista hengityskoneista ja sangen yksinkertaisista kasvomaskeista tulee aiheuttamaan vakavia kiistoja kansakuntien välillä? Että maskeistako, tuskin. Ruoasta, öljystä ja muista luonnonvaroista ehkä. Malta vain, kyllä näidenkin vuoro tulee. Silloin hyytyy viimeinenkin hymy.

Mainituilla hengityskoneilla ja -suojilla on nyt myyjän markkinat. Lähes kaikki valtiot pyrkivät hankkimaan niitä lisää. Hinta tietysti nousee ja toimitusajat venyvät, vaikka akuutti tarve on heti. Toistaiseksi ovat toimitukset jakaantuneet suhteellisen tasapuolisesti.

Reilu viikko sitten setä-Samuli havahtui omaan koronakriisiinsä. Hän otti ja lähti kiireesti tukevan lompakkonsa kanssa ostoksille. Vuoronumerot menivät kerralla uusiksi. Saksan ja Ranskan viranomaiset kertoivat amerikkalaisten tarjonneen välineistä kolmin-nelinkertaista hintaa. Kaikki myyjätahot (pääasiassa kiinalaisia) eivät voineet vastustaa setelitukon tuoksua. Muille sovittuja luovutuksia siirrettiin tuonnemmaksi. Jopa Eurooppaan matkalla olleen toimituksen kurssia käännettiin suureen länteen. Myös Turkki pidätti Espanjan jo maksamat 150 hengityskonetta itselleen (El Mundo 3.4.)

Tämä on esimakua siitä taistelusta, mikä odottaa, kun maailman talousjärjestelmää luisuu vähintäänkin taantumaan (IMF 27.3.) On selvää, että siinä sodassa suuret ottavat omansa. Pienet ja köyhät jäävät jälleen kerran nuolemaan nälkäänsä. Meidänkin naapurissamme majailee suurvalta, joka ei ole tottunut näyttämään vilkkua uudelle kaistalle kääntyessään.

Mitä suuret edellä, sitä pienet perässä. Lähimmillään ilmiön kohtaa tutussa ostarissa. Jos lähden ja “hamstraan” enemmän evästä ja lääkkeitä kuin tämänhetkinen tarve edellyttää, edistän omalta osaltani hintojen nousua ja tavaroiden saatavuusongelmia. Jos tämänkaltaisia “pieniä” vaikuttajia on miljoonia, niin ostoksillamme täytämme äkkiä kokonaisen armaadan valtamerilaivoja.

Kaikkea tällaista saa aikaan paniikki. Se muuten tarttuu virustakin herkemmin. Muistathan sinä, että evankeliumeissa Jeesus kertoi meille näistä tilanteista jo etukäteen (esim. Markus 13). Jos vielä epäilet, Hän sanoi näinkin: “Raamattu ei voi raueta tyhjiin”. (Johannes 10:35)


Kommentointi on estetty.