Nykyään puhutaan paljon polarisaatiosta. Se on alun perin termi, jolla määritellään sähkömagneettisia, lähinnä valon ominaisuuksiin liittyviä ilmiöitä. Tavallinen torikansa kohtaa sen yleensä aurinkolaseissaan. Polaroitu linssi päästää lävitseen vain “toivottuja” säteitä.
Polarisaatio on kuitenkin astunut kuvaamaan keskusteluissa yhteiskunnallista kehitystä. Yksilöiden ja ryhmäkäyttäytymisen havainnollistajana se on sangen sopiva. Tällöin paljastuvat vastaparit, jotka puheissaan ja toiminnassaan päästävät sisälle vain “toivottuja” säteitä. Näin meistä muodostuu “me”, jotka katselevat “he”itä enemmän tai vähemmän alta kulmien. Tämä on noussut räikeänä näkyviin maailmanpolitiikassa, mutta erityisen selvästi vaaleihin valmisttautuvassa Yhdysvalloissa.
Erilaisuus voi olla harkittu pyrkimys yhtä hyvin kuin olosuhteiden liikkeelle sysäämä lumipalloilmiö. Energiaa saadessaan ne ovat kasvaneet vaikuttajiksi, jotka tunnistetaan – vaikkakaan ei hyväksytä – maailmanlaajuisesti. Tällaisia ovat mm. populismi, liberalismi, nationalismi, solidaarisuus, konservatismi, eri ääriliikkeet. jne. Aina ei raja arvomaailmoiden välille ole helposti vedettävissä. Esimerkiksi populismin eronteko fasismiin(joka oikeuttaa jatkuvaan vihanpitoon) on lähes näkymätöntä. Viimeinen muoti-ilmiö erottamaan toivottua ja ei-toivottua on eläminen “kuplassa”.
Kuuluimme sitten mihin kuplaan tahansa, pidämme tietysti itseämme hyviksinä ja heitä muita jossakin määrin arveluttavina – ellemme suorastaan pahiksina. Koemme “he”idät “me”ille ja toivemaailmallemme uhkana. Erityisen traagisena aatteellinen polarisaatio näyttäytyy asenteissa hätätilanteessa olevia ihmisiä kohtaan.
Esimerkillään Laupiaasta Samarialaisesta asettaa Jeesus meidät kaikki testiin(Luuk.10). Kuinka “me” suhtaudumme toisiin ihmisiin? Ymmärrämmekö “he”itä, jotka ovat joutuneet fyysisten tai sanallisten hyökkäyksien ruhjomiksi? Lähteekö auttamisemme ja hyväksyntämme liikkeelle “me”idän oman etumme turvaamisesta, vai autettavien todellisista tarpeista?
Yksinkertaistaen: onko “me”istä “he”ille lähimmäisiksi?